El diàleg harmònic
Quan la pràctica musical és compartida, com ara a formacions cambrísticas, orquestres o cors, el diàleg constructiu esdevé una eina cabdal. Quan un intèrpret comparteix el relat del discurs musical amb altres músics, aprofitant l’argument de Beethoven, qui deia que la música de cambra és una conversa entre persones educades, s’ha d’arribar constantment a acords tècnics per tal que la narració sigui clara, coherent i expressiva.
Aquests acords parteixen d’un intercanvi productiu d’idees mitjançant una gestió comunicativa òptima. Cal, de bon principi, assumir que cap dels membres es troba en possessió de la raó, i que és a partir de les reflexions i el coneixement que aporten cada una de les persones qui conformen el grup que es construeix un producte consensuat i llest per la seva exposició pública amb la voluntat i la capacitat de ser comprès. El fruit d’aquest exercici de col·laboració es posa de manifest quan cada un dels instrumentistes adopta un rol determinat en cada moment, ja sigui de protagonisme, lideratge, acompanyament, equilibri o fonament estructural.
ASPECTES DEL COMPORTAMENT
Les capacitats i l’actitud que cal desenvolupar a través de la pràctica activa de la interpretació musical en grup són valors personals adreçats a millorar la relació que mantenim amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn. Potenciar el reconeixement mutu, generar la màxima simetria possible en la relació amb altri i fomentar la comprensió mútua a través del diàleg. Aquests són alguns del aspectes del comportament imprescindibles tant a l’hora de compartir l’experiència musical com en la interacció quotidiana, amb altres persones, ja sigui aquesta personal o professional.
EDUARD COMALADA
Director Acadèmic
vols millorar la harmonia corporativa de la teva empresa?
Posa’t en contacte amb nosaltres i programarem una visita per veure de quina forma podem ajudar-te millor.