10 aspectes del teletreball per convertir el domicili en un Great Place to Work

- desequilibri entre la vida professional i la personal dels col·laboradors
- comunicació deficient, tant vertical com horitzontal
- escassetat o absència de plans de formació
- canals de comunicació interna deslocalitzats
- dolenta o nul·la gestió del clima laboral
…segurament pensaries que no és precisament el somni de la teva vida.
El que fa uns mesos era un premi ocasional, és a dir, treballar un o dos dies a la setmana des de casa, ha passat a ser un escenari amb tota la pinta de convertir-se en estructural. Ningú podia preveure que una crisi sanitària mundial transformaria les tendències en realitats d’una manera tan sobtada.
En qualsevol cas, analitzar els pros i els contres del teletreball acaba posant de manifest la relació entre productivitat i responsabilitat. La flexibilitat que brinda el teletreball genera beneficis tangibles -estalvis de temps i costos- i beneficis intangibles -major productivitat i satisfacció laboral-.
Però el teletreball també té alguns inconvenients, com l’aïllament dels components dels equips, o la procrastinació, és a dir, l’hàbit de retardar activitats que s’han d’atendre, substituint-les per altres més irrellevants o agradables per por o mandra d’afrontar-les.
ELS 10 AVANTATGES DEL TELETREBALL
1- Estalvi de temps i costos
Els col·laboradors, per part seva, també poden veure reduïdes les seves despeses pel fet de treballar des de casa. Principalment per la desaparició dels costos de desplaçament, ja sigui en transport públic o privat -gasolina, peatges, manteniment…-, o en menjar i roba per al treball.
2- Motivació i actitud laboral
Però no totes les raons són positives. De vegades, les tasques que desborden el temps assignat posen de relleu un error de planificació, que pot ser del propi empleat o del responsable de l’equip. Però en qualsevol cas provoca estrès i, per tant, un progressiu menor rendiment.
En general, les principals causes per les quals els “teletreballadors” realitzen un sobreesforç són:
- Per a fer costat als seus equips i col·laboradors
- Simplement, perquè gaudeixen amb el que fan
- Perquè el seu rol el requereix
- Per posar-se al dia amb el treball pendent
- Per complir amb expectatives de treball poc realistes
3- Productivitat

També, els empleats remots gaudeixen d’una millor conciliació laboral, la qual cosa pot motivar-los a mantenir-se productius per a demostrar als seus superiors que la cosa funciona.
L’estudi també va informar que els treballadors remots causen menys baixes laborals, ja que en reduir-se dràsticament els desplaçaments no estan tan exposats a contagis, contaminants i al·lergògens, i també dediquen més temps al descans.
4- Salut i satisfacció

El teletreball també pot augmentar la satisfacció laboral. Un estudi realitzat per Amerisleep als Estats Units va revelar que el 57% dels treballadors remots tenen més probabilitats d’estar satisfets amb els seus llocs de treball. També, gairebé el 80% dels enquestats van manifestar sentir-se moderadament estressats o no estressats durant una setmana laboral.
Una altra recerca, aquesta d’OWL Labs, també als Estats Units, va mostrar que el 71% dels treballadors remots estan contents amb els seus treballs, mentre que només el 55% dels empleats d’oficina declaren el mateix. D’altra banda, més del 50% dels treballadors remots buscarien un altre treball o demanarien un augment salarial si els ocupadors deixen de permetre’ls treballar de manera remota.
5- Treball en equip i aïllament
Un dels principals desafiaments del teletreball és la solitud. Per als empleats de naturalesa més sociable, aquells que estableixen llaços d’amistat en l’esfera professional, el sobtat aïllament pot resultar desmotivador.
Per a les persones directes, acostumades a col·laborar cara a cara, la situació es converteix en desconcertant, i a vegades la llunyania alimenta la desconfiança de si tothom està fent el mateix esforç.
El teletreball és tot un desafiament, però la utilització d’eines de col·laboració online com Slack, Trello o Asana, que en la seva majoria incorporen funcionalitats de gestió de projectes i de comunicació, són una bona ajuda perquè els equips adoptin una nova cultura que els farà més flexibles.
6- Seguretat i comoditat
D’altra banda, si en algun moment aquesta pandèmia arriba a ser poc més que un record, treballar de manera remota pot considerar-se més segur en general, ni que sigui per romandre aliens a possibles accidents en els desplaçaments al treball.
7- Retenció de talent

8- Captació de talent
L’Informe de treball remot de FYI també va revelar que les persones ara estan més interessades en el teletreball que mai. El 37% dels enquestats de van manifestar que canviarien a una posició que els permetés treballar de manera remota d’una forma o una altra.
9- Impacte mediambiental
10- Continuïtat del negoci en situacions de crisis
Lògicament, aquelles empreses que ja havien incorporat formes de teletreball a la seva estructura amb anterioritat s’han adaptat a la nova situació amb major rapidesa.
D’altra banda, perquè el treball en remot funcioni, la direcció ha de dissenyar instruccions i polítiques clares, i comunicar-les eficaçment. En realitat, des del CEO fins als caps d’equip, passant pel comitè de direcció, necessiten tenir experiència prèvia sobre com treballar des de casa i conèixer a fons les eines necessàries.
Si, a més, volen assegurar l’èxit de l’organització en termes de cohesió, clima laboral i compromís, una bona idea és oferir reforç en habilitats comunicatives als equips. I aquí la formació adquireix un paper essencial.

OSCAR BOSCH
Director de Comunicació d’Harmònicament
vols millorar la harmonia corporativa de la teva empresa?
Posa’t en contacte amb nosaltres i programarem una visita per veure de quina forma podem ajudar-te millor.