10 aspectes del teletreball per convertir el domicili en un Great Place to Work

oct. 28, 2020

La certificació de Great Place to Work és una de les més conegudes i valorades a l’entorn dels recursos humans, perquè demostra que l’empresa que la posseeix es preocupa pel benestar dels seus col·laboradors. Així doncs, bromes a part, el que volem significar és que el teletreball, enfocat d’una manera correcta, pot aportar avantatges significatius tant a les empreses com als col·laboradors.
Si a l’inici de l’any t’haguessin proposat gestionar l’àrea de Persones d’una empresa amb aquestes condicions…

  • desequilibri entre la vida professional i la personal dels col·laboradors
  • comunicació deficient, tant vertical com horitzontal
  • escassetat o absència de plans de formació
  • canals de comunicació interna deslocalitzats
  • dolenta o nul·la gestió del clima laboral

…segurament pensaries que no és precisament el somni de la teva vida.

Però aquestes circumstàncies són les que s’estan donant en un bon nombre d’empreses a conseqüència de la pandèmia del Covid19, principalment a causa del teletreball.

El que fa uns mesos era un premi ocasional, és a dir, treballar un o dos dies a la setmana des de casa, ha passat a ser un escenari amb tota la pinta de convertir-se en estructural. Ningú podia preveure que una crisi sanitària mundial transformaria les tendències en realitats d’una manera tan sobtada.

En qualsevol cas, analitzar els pros i els contres del teletreball acaba posant de manifest la relació entre productivitat i responsabilitat. La flexibilitat que brinda el teletreball genera beneficis tangibles -estalvis de temps i costos- i beneficis intangibles -major productivitat i satisfacció laboral-.

Però el teletreball també té alguns inconvenients, com l’aïllament dels components dels equips, o la procrastinació, és a dir, l’hàbit de retardar activitats que s’han d’atendre, substituint-les per altres més irrellevants o agradables per por o mandra d’afrontar-les.

ELS 10 AVANTATGES DEL TELETREBALL

1- Estalvi de temps i costos

El teletreball pot representar un estalvi de costos tant per a l’empresa com per al col·laborador. Les empreses més descentralitzades en termes de treball en remot poden reduir costos en el lloguer de les oficines, al no necessitar tant d’espai, equipament i serveis. A més, poden accedir a costos laborals més baixos, perquè hi ha col·laboradors que accepten reduccions salarials a canvi del benefici de treballar de manera remota.

Els col·laboradors, per part seva, també poden veure reduïdes les seves despeses pel fet de treballar des de casa. Principalment per la desaparició dels costos de desplaçament, ja sigui en transport públic o privat -gasolina, peatges, manteniment…-, o en menjar i roba per al treball.

2- Motivació i actitud laboral

S’estima que els “teletreballadors” treballen al voltant d’un 40% més que els empleats d’oficina. No han de desplaçar-se diàriament des de i cap a l’oficina, per la qual cosa poden dedicar més temps a la feina. A més, aquells que realment gaudeixen amb el que fan tenen pocs problemes per exercir sobreesforços en benefici dels projectes.

Però no totes les raons són positives. De vegades, les tasques que desborden el temps assignat posen de relleu un error de planificació, que pot ser del propi empleat o del responsable de l’equip. Però en qualsevol cas provoca estrès i, per tant, un progressiu menor rendiment.

En general, les principals causes per les quals els “teletreballadors” realitzen un sobreesforç són:

  • Per a fer costat als seus equips i col·laboradors
  • Simplement, perquè gaudeixen amb el que fan
  • Perquè el seu rol el requereix
  • Per posar-se al dia amb el treball pendent
  • Per complir amb expectatives de treball poc realistes

3- Productivitat

Un estudi realitzat per l’Escola de Negocis de Graduats de Stanford va revelar que els empleats que treballen en remot són un 13% més productius que els seus homòlegs d’oficina. Els investigadors van atribuir aquesta diferència a dues coses. En primer lloc, els treballadors remots simplement treballen tot el seu torn, mentre que factors com els desplaçaments o descansos més llargs dificulten que els empleats d’oficina maximitzin els seus torns.
En segon lloc, les persones en règim de teletreball poden concentrar-se millor. Contràriament al que molts puguin pensar, una oficina generalment no és menys sorollosa que un domicili: companys que acudeixen amb dubtes o per prendre un cafè, xerrades a peu de fotocopiadora…

També, els empleats remots gaudeixen d’una millor conciliació laboral, la qual cosa pot motivar-los a mantenir-se productius per a demostrar als seus superiors que la cosa funciona.

L’estudi també va informar que els treballadors remots causen menys baixes laborals, ja que en reduir-se dràsticament els desplaçaments no estan tan exposats a contagis, contaminants i al·lergògens, i també dediquen més temps al descans.

4- Salut i satisfacció

Els treballadors remots estan molt menys exposats a tots els gèrmens que es distribueixen igualitàriament a través dels sistemes de ventilació a l’oficina, i per tant són molt menys susceptibles de contagi de grips, refredats, gastroenteritis… Segons una enquesta del motor de cerca d’ocupació Indeed sobre el teletreball, el 50% dels enquestats que treballaven des de casa havien reduït les baixes per malaltia.
Per part seva, Flexjobs també va mostrar a través d’una enquesta que el 86% dels empleats creuen que tenir un acord de treball flexible pot ajudar a reduir el seu estrès, i el 89% creu que els ajudarà a cuidar-se millor.

El teletreball també pot augmentar la satisfacció laboral. Un estudi realitzat per Amerisleep als Estats Units va revelar que el 57% dels treballadors remots tenen més probabilitats d’estar satisfets amb els seus llocs de treball. També, gairebé el 80% dels enquestats van manifestar sentir-se moderadament estressats o no estressats durant una setmana laboral.

Una altra recerca, aquesta d’OWL Labs, també als Estats Units, va mostrar que el 71% dels treballadors remots estan contents amb els seus treballs, mentre que només el 55% dels empleats d’oficina declaren el mateix. D’altra banda, més del 50% dels treballadors remots buscarien un altre treball o demanarien un augment salarial si els ocupadors deixen de permetre’ls treballar de manera remota.

5- Treball en equip i aïllament

Les persones que no han tingut cap mena de contacte amb el teletreball poden trobar-se davant d’un xoc cultural complicat, en veure les seves rutines radicalment canviades en un breu període de temps.

Un dels principals desafiaments del teletreball és la solitud. Per als empleats de naturalesa més sociable, aquells que estableixen llaços d’amistat en l’esfera professional, el sobtat aïllament pot resultar desmotivador.

Per a les persones directes, acostumades a col·laborar cara a cara, la situació es converteix en desconcertant, i a vegades la llunyania alimenta la desconfiança de si tothom està fent el mateix esforç.

El teletreball és tot un desafiament, però la utilització d’eines de col·laboració online com Slack, Trello o Asana, que en la seva majoria incorporen funcionalitats de gestió de projectes i de comunicació, són una bona ajuda perquè els equips adoptin una nova cultura que els farà més flexibles.

6- Seguretat i comoditat

En el moment d’escriure aquest article, la pandèmia global pel COVID-19 continua sent una amenaça. Ningú sap quan serà completament segur sortir sense preocupar-se pel contagi, i els empleats en règim de teletreball no tenen necessitat de sortir sovint. A més, tenen una major percepció de seguretat laboral i financera, ja que poden continuar treballant i cobrant encara que romanguin confinats.

D’altra banda, si en algun moment aquesta pandèmia arriba a ser poc més que un record, treballar de manera remota pot considerar-se més segur en general, ni que sigui per romandre aliens a possibles accidents en els desplaçaments al treball.

7- Retenció de talent

Pel fet que generalment estan satisfets i aprecien els beneficis del teletreball, els empleats remots romanen més temps en l’empresa. En un informe sobre teletreball de FYI, el 42% de les persones que treballen remotament a temps complet ho porten fent durant més de cinc anys. El 28% ho ha fet en un període d’entre 3 i 5 anys i el 19% entre 1 i 2 anys. L’11% restant portava menys d’un any teletreballant.

8- Captació de talent

Per aquelles empreses que estan considerant expandir la seva força de treball, ara és un bon moment per considerar oferir acords de treball flexibles. Segons l’enquesta Global Workspace Survey 2019 de l’International Workplace Group, el 80% dels treballadors estatunidencs triarien un treball que ofereixi beneficis de teletreball en lloc d’un que no ho faci. Fins i tot podrien rebutjar un lloc de prestigi només per accedir al privilegi de treballar des de casa.

L’Informe de treball remot de FYI també va revelar que les persones ara estan més interessades en el teletreball que mai. El 37% dels enquestats de van manifestar que canviarien a una posició que els permetés treballar de manera remota d’una forma o una altra.

9- Impacte mediambiental

La reducció en termes de mobilitat que introdueix el teletreball representa un clar benefici en la lluita contra el canvi climàtic. De fet, segons la consultora Global Workplace Analytics, aquesta és una de les formes més eficaces que poden trobar les empreses conscienciades a protegir el medi ambient per ajudar a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

10- Continuïtat del negoci en situacions de crisis

La implementació de mesures de teletreball permet que els equips continuïn funcionant fins i tot en les més estrictes condicions de quarantena. Per desgràcia, els negocis que no poden optar per aquestes mesures saben bé de la seva importància.

Lògicament, aquelles empreses que ja havien incorporat formes de teletreball a la seva estructura amb anterioritat s’han adaptat a la nova situació amb major rapidesa.

D’altra banda, perquè el treball en remot funcioni, la direcció ha de dissenyar instruccions i polítiques clares, i comunicar-les eficaçment. En realitat, des del CEO fins als caps d’equip, passant pel comitè de direcció, necessiten tenir experiència prèvia sobre com treballar des de casa i conèixer a fons les eines necessàries.

Si, a més, volen assegurar l’èxit de l’organització en termes de cohesió, clima laboral i compromís, una bona idea és oferir reforç en habilitats comunicatives als equips. I aquí la formació adquireix un paper essencial.

OSCAR BOSCH

Director de Comunicació d’Harmònicament

vols millorar la harmonia corporativa de la teva empresa?

Posa’t en contacte amb nosaltres i programarem una visita per veure de quina forma podem ajudar-te millor.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad